Jak bezpiecznie ugotować ryż

0
1122

W ryżu znajduje się wysoka dawka arsenu nieorganicznego, który może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Wprawdzie nie przekracza on dopuszczalnej normy, ale dietetycy zalecają ostrożność. A badacze z University of Sheffield podpowiadają skuteczny sposób na pozbycie się szkodliwego pierwiastka.

Jak podaje na portalu Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dr Hanna Mojska, w ryżu stwierdzana jest wysoka zawartość arsenu nieorganicznego, która może stanowić nawet 90 proc. całkowitej zawartości tego pierwiastka w produkcie. Warto wiedzieć, że forma nieorganiczna jest bardziej szkodliwa dla ludzi i zwierząt niż organiczna (taka na przykład przeważa w rybach i owocach morza).

W pszenicy mniej

Z danych publikowanych w literaturze naukowej wynika, że zawartość arsenu nieorganicznego w surowym ryżu waha się w zakresie od 0,1 do 0,4 mg/kg suchej masy. Są to wartości znacząco wyższe w porównaniu z innymi zbożami, w których stwierdzana zawartość arsenu całkowitego waha się np. w pszenicy i jęczmieniu w zakresie od 0,03 do 0,08 mg/kg, a w innych gatunkach zbóż jest poniżej granicy wykrywalności – uważa dr Hanny Mojska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

To, ile jest arsenu w ryżu, zależy zarówno od rodzaju gleby, na której jest uprawiany, jak i gatunku ryżu oraz jego postaci. Na przykład więcej arsenu nieorganicznego znajduje się w ryżu brązowym niż białym. Szczególnie dużo jest go w otrębach ryżowych, w których zawartość tego pierwiastka jest od 10 do 20 razy wyższa niż w pełnym ziarnie.

Podwójne gotowanie

Co radzą naukowcy z University of Sheffield?  W artykule opublikowanym w ,,Science of the Total Environment’’ wskazują oni prostą metodę przyrządzenia ryżu, aby pozbyć się sporej ilości związków arsenu. Wystarczy ryż wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, gotować go w niej dalej przez pięć minut, odlać wodę i zalać ponownie nową wodą, po czym gotować na małym ogniu tak, by ziarna ryżu ją wchłonęły.

Według autorów pracy w przypadku białego ryżu można się w ten sposób pozbyć ponad 70 proc. arsenu, w przypadku brązowego – 50 proc. Jeden z autorów badania, dr Manoj Menon, podkreśla, że ten sposób przyrządzenia ryżu pozwala także zachować wszystkie pożyteczne składniki odżywcze ryżu. Badacz rekomenduje, aby szczególnie małe dzieci miały w ten sposób gotowany ryż.

Czy powinniśmy bać się arsenu? W Polsce fenomen ten badał prof. Jan Lubiński, onkolog z Uniwersytetu Szczecińskiego. Jego zdaniem arsen może być najsilniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju raka u kobiet, choć naukowiec zastrzega, że konieczne są kolejne badania.

Autor: Justyna Wojteczek, zdrowie.pap.pl

—————————————————————

Źródła:
Arsen w ryżu – czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?
New way of cooking rice removes

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj