Dieta niskoglikemiczna sprawdza się w praktyce dietetyka wielokrotnie. Aliant kalkulator dietetyczny oferuje szereg ułatwień w związku z komponowaniem takiej diety. Poniżej opisuję, jakie są to ułatwienia.
Automatyczne oznaczenie produktów i potraw o niskim, średnim i wysokim poziomie indeksu glikemicznego (GI).
Dzięki automatyzacji, nie znając poszczególnych wartości GI, w łatwy sposób wyeliminujemy z diety produkty lub potrawy wysokoglikemiczne. Wszystko dzięki oznaczeniom kolorystycznym, które odpowiadają poszczególnym poziomom indeksu.
Kolorystyczne oznaczenie wartości GI.
Automatyczne wyliczenie wartości indeksu i ładunku glikemicznego (GL).
Program do diet Aliant automatycznie wyliczy za nas wartości GI/GL. Co więcej, nie trzeba znać formuł matematycznych potrzebnych do tych wyliczeń. Oszczędzamy czas i momentalnie otrzymujemy gotowy wynik, w zależności od wprowadzanych zmian w układanej diecie. W miarę zwiększania/zmniejszania się GI/GL ilość koloru na skali zmienia się, a kiedy zmienia się poziom niski/średni/wysoki zmienia się też kolor. Na skali widać, ile brakuje nam do tego, aby przekroczyć dany poziom i wskoczyć na wyższy.
Automatyczne wyliczenie wartości indeksu i ładunku glikemicznego.
Możliwość monitorowania poziomu GI/GL na każdym etapie układania diety.
Po dodaniu produktu lub potrawy do posiłku możemy obserwować w czasie rzeczywistym, jak zmienia się poziom GI/GL w posiłku, całym dniu lub całej diecie. Szybko sprawdzimy, jakie kombinacje i ilości produktów, dadzą nam odpowiednie wartości GI/GL.
Kontrola poziomu GI/GL w podsumowaniu całej diety.
Wskaźnik poziomu ładunku glikemicznego, jako przewodnik do kontrolowania wielkości porcji.
Naszym celem nie są wyłącznie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty z wyższym indeksem wymagają mniejszych porcji, aby uzyskać niższy ładunek. Korzystanie z nich, dzięki wskaźnikowi, będzie możliwe i kontrolowane.
Przykład 1
Wskaźnik poziomu GL pomógł nam dobrać wielkość porcji arbuza (150 g), przy której uzyskaliśmy niski poziom GL.
Wykorzystanie wskaźnika poziomu ładunku glikemicznego, jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.
Dzięki wyliczeniom w Aliancie możemy też zobaczyć, jak będą zmieniały się wartości GL w zależności od tego, jakie produkty połączymy w posiłku i w jakich ilościach.
Przykład 2
50 g arbuza ma wysoki GI, a niski GL. Jeśli do arbuza dodamy 100 g mango, to zmniejszy się GI, ale zwiększy się GL. Jeśli zaś zwiększymy ilość arbuza do 150 g, a zamiast mango dodamy szklankę kefiru naturalnego, to zarówno GI, jak i GL zmniejszy się do niskiego poziomu.
Wykorzystanie wskaźnika GL jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.
Wykorzystanie wskaźnika GL jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.
W ten sposób możemy manewrować różnymi produktami, ilościami i obserwować na wskaźnikach, jakie wartości GI/GL uzyskamy, aby dieta była jak najlepiej skomponowana. Dzięki tym możliwościom jesteśmy w stanie zaproponować w diecie ulubione składniki pacjenta, które bez kontroli ich ilości i odpowiedniego połączenia będą niewskazane.
Możliwość dokładnego wyliczenia udziału energii z węglowodanów z rozróżnieniem na węglowodany przyswajalne i błonnik (%-owo, ilościowo).
W karcie pacjenta możemy zaplanować ilość węglowodanów ogółem w stosunku do białka i energii oraz proporcjonalną ilość węglowodanów przyswajalnych i błonnika.
Bieżąca kontrola poziomu węglowodanów podczas układania diety.
Po dodaniu produktu lub potrawy do posiłku możemy obserwować w czasie rzeczywistym, jak zmienia się poziom węglowodanów w posiłku, całym dniu i całej diecie. Poziom węglowodanów możemy kontrolować w formie liczbowej i/lub graficznej.
Poziom węglowodanów w podsumowaniu planu z podziałem na węglowodany ogółem, przyswajalne i błonnik.
Zamiana produktów (wysokoglikemicznych) na inne (niskoglikemiczne).
Zamiana produktów minimalizuje ilość wykonanych operacji. Na oknie zamiany, przy nazwach produktów widnieje kolorystyczne oznaczenie poziomu GI.
Jednorazowa zamiana produktów w widoku tygodniowym diety z uwzględnieniem poziomu GI.
Zamiana produktów w widoku posiłku z uwzględnieniem poziomu GI.
Szybka korekta poziomu węglowodanów i produktów wysokoglikemicznych.
Dzięki zestawieniu ,,Analiza diety wg składników”przeanalizujemy dietę i wprowadzimy zmiany z uwagi na wskaźnik jakości żywieniowej (INQ) produktów, w odniesieniu do pokrycia zapotrzebowania np. na węglowodany og. czy błonnik. W tym samym oknie możemy skorygować ilość produktu bądź zamienić na inny.
Zestawienie to pomoże nam również wykryć produkty wysokoglikemiczne oraz pokaże nam, jaki ładunek glikemiczny wnoszą produkty w bieżąco układanej diecie. Będziemy mogli dokonać ewentualnych ilościowych korekt tych pozycji, które będą przeszkodą w utrzymaniu niskiego poziomu glikemicznego diety.
Wyszukiwarka produktów i potraw niskoglikemicznych.
Wybranej wyszukiwarki użyjemy, gdy chcemy znaleźć pozycje o niskim GI lub kiedy do zbilansowania diety brakuje nam np. węglowodanów ogółem lub przyswajalnych. Możemy poszukiwać określoną ilość danego składnika (np. 20), ‚mniej niż’ (np. <50) lub ‘więcej niż’ (np. >10). Wybraną pozycję można dodać do diety bezpośrednio z zestawienia.
Prognozowanie wartości indeksu i ładunku przy konstruowaniu diety.
Pomoże nam w tym wskaźnik monitorujący GI/GL w posiłku. Uaktywni się na nim pomarańczowy pasek zwiększający lub zmniejszający się w miarę zwiększania/zmniejszania ilości dodawanego produktu/potrawy.
Niżej widzimy wartość GI oraz GL dla 130 g ananasa, a pomarańczowy pasek pokazuje prognozowaną wartość GI/GL dla zwiększonej do 150 g ilości ananasa.
Jakie korzyści płyną z powyższych funkcji?
Dzięki automatyzacji, nie znając poszczególnych wartości indeksu glikemicznego, w łatwy sposób wyeliminujemy z diety produkty lub potrawy wysokoglikemiczne.
Oznaczenia kolorystyczne, które odpowiadają poszczególnym poziomom indeksu, pomogą łatwo zauważyć w programie miejsca związane z poziomami indeksu i ładunku glikemicznego.
Na bieżąco widzimy, jak zmienia się wartość indeksu/ładunku glikemicznego, jeśli dodamy/usuniemy jakiś produkt bądź zwiększymy/zmniejszymy ilości. Możemy zaplanować w diecie o niskim indeksie także posiłki z GI średnim i wysokim, gdyż dzięki wyliczeniom GI/GL dla całego dnia i dla całej diety widzimy, jak się będą zmieniać wartości w zależności od wprowadzonych zmian. Program zagwarantuje nam poprawność wyniku bez konieczności samodzielnych obliczeń matematycznych.
Możemy w taki sposób modyfikować ilości i rodzaje produktów, aby uzyskać odpowiednio niskie GI/GL, używając odpowiednich ilości produktów średnio i wysokoglikemicznych w połączeniu z niskoglikemicznymi.
Skala GI/GL pomoże nam wykorzystać ładunek glikemiczny jako przewodnik do kontrolowania wielkości porcji. Zaszyte w programie formuły matematyczne pomogą nam w ustaleniu postępowania dietetycznego, które pozwoli na uzyskanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Zamiana produktów na inne przyspieszy naszą pracę i zminimalizuje ilość operacji do wykonania. Dzięki wyszukiwarce dobierz produkt/potrawę w jednym miejscu możemy znaleźć pozycje o potrzebnych parametrach. Wyszukiwarka zawęzi obszar poszukiwania do najbardziej pożądanych pozycji, dzięki czemu otrzymamy produkty/potrawy o ściśle określonych parametrach.
Dzięki kontroli poziomu węglowodanów widzimy w jednym miejscu, jak się one rozkładają i których węglowodanów powinno być mniej lub więcej. Każdą dietę możemy zindywidualizować pod względem zawartości w niej węglowodanów.
Dzięki szybkiej korekcie poziomu węglowodanów i produktów wysokoglikemicznych mamy możliwość ciągłego obserwowania i szybkiej reakcji, jak zmiany wprowadzane w diecie przekładają się na zmiany w poziomie węglowodanów.
Autor: Wioleta Stefaniak