W kwietniu 2019 roku opublikowana została praca naukowa, w której wzięto na tapetę zachowania żywieniowe kulturystów. Nie od dziś wiadomo, że to grupa sportowców szczególnie narażona na nieprawidłowości związane z dietą. W badaniu porównano spożycie wśród kulturystów podczas dwóch faz treningowych: okresu budowania masy mięśniowej oraz okresu redukcji masy ciała.
Wnioski z pracy, w której badano zachowania 16 kulturystów, są następujące:
– zarówno podczas okresu budowania, jak i redukcji masy ciała, zauważono zbyt niskie spożycie węglowodanów
– pomiędzy okresem budowy masy mięśniowej a redukcji masy ciała wykazano obniżenie spożycia większości witamin, składników mineralnych i – co oczywiste, białka i tłuszczu. Ale uwaga – w przypadku witamin, składników mineralnych i białka w obu fazach treningowych kulturyści charakteryzowali się spożyciem wyższym, niż zalecane
– większość kulturystów nie korzysta z pomocy dietetyka i samodzielnie kontroluje swoje zapotrzebowanie oraz podaż składników odżywczych.
Natomiast wspomniane wyżej wnioski z analizy zachowań żywieniowych tej grupy sportowców nie są niczym nowym. Od dawna osoby uczestniczące w zawodach kulturystycznych działają według ścisłego planu żywieniowego i treningowego, który – choć nie do końca poparty jest opinią naukową, to pozostaje niezmienny i brak na ten moment perspektywy na zmianę tej sytuacji.
Źródło: Lenzi JL I wsp., Dietary strategies of modern bodybuilders during different phases of the competitive cycle, The Journal of Strength and Conditioning Research April 17, 2019