Zasadność stosowania probiotyków jest potwierdzona przez naukę już dawno. Okazuje się, że konkretne szczepy bakterii probiotycznych mogę wspierać także sportowców i osoby aktywne fizycznie. Potwierdza to najnowsza publikacja przeglądowa opublikowana w magazynie naukowym Nutrition.

Sportowcy mogą skorzystać z prozdrowotnych właściwości probiotyków szczególnie w kontekście problemów żołądkowo – jelitowych oraz w celu poprawy wydolności i zredukowania chorób układu oddechowego. Oto szczepy bakterii, na które warto zwrócić uwagę w tym kontekście: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus helveticus oraz Bifidobacterium bifidum. Naukowcy dowiedli poza tym, że niektóre szczepy mogą wspomagać proces regeneracji tkanki mięśniowej i pośrednio skracać czas bolesności mięśniowej. Stosowanie probiotyków przez sportowców może przyczyniać się także do lepszego wykorzystania makroskładników z pożywienia – przez wydajniejsze ich wchłanianie i polepszenie pracy jelit. Badacze uważają, że w pewnym stopniu probiotyki mogą prowadzić do skuteczniejszego rozwoju masy mięśniowej. Tutaj najlepszym wyborem będą szczepy z rodziny Lactobacillus.

Źródło: Leite G. i wsp., Probiotics and sports: A new magic bullet? Nutrition, 2019; 60:152-160.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj