herbata
Aerial view of a woman pouring a hot tea drink

Mamy najnowsze informacje ze świata nauki dotyczące wpływu różnych rodzajów herbaty na efektywność odchudzania. Bierzcie i… pijcie herbatę. Jaką? W publikacji z marca 2019 roku porównywano wpływ herbat: czarnej, zielonej, oolong oraz herbaty białej na metabolizm kwasów żółciowych. Okazuje się, że każdy z tych rodzajów herbat ma wpływ na to, jak organizm metabolizuje kwasy żółciowe.

Im lepiej to robi, tym – w skrócie – efektywniejszy jest proces utraty tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu beztłuszczowej masy ciała. Najbardziej skuteczna okazała się herbata oolong, czyli herbata średnio-utleniona, bliska herbacie czerwonej. Co zaskakujące, herbata oolong znacząco wpłynęła na zmniejszenie względnej masy ciała osób badanych w porównaniu z grupą kontrolną, spożywającą herbatę czarną i zieloną. Czarne, zielone  i białe herbaty nie miały wpływu na masę ciała, mimo że w niewielkim stopniu wpływały na metabolizowanie kwasów żółciowych. Wniosek? Herbatę warto pić i wybierajmy różne jej rodzaje, nieco częściej tylko sięgając po oolong. I bez słodzenia.

Źródło: Lili Sun et al., Comparative effect of black, green, oolong, and white tea intake on weight gain and bile acid metabolism, Nutrition, 2019, ISSN 0899-9007.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj