Dieta ketogeniczna staje się popularnym modelem żywieniowym wśród sportowców, niezależnie od dyscypliny. Związek między jej stosowaniem a metabolizmem podczas aktywności fizycznej nie został jednak w pełni zbadany. Do niedawna. W kwietniu br. naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opublikowali pionierskie badania na ten temat.

Celem badania była ocena wpływu czterotygodniowej diety ketogenicznej na wykorzystanie tłuszczu i węglowodanów (CHO) podczas testu rowerowego o zwiększającej się intensywności u 11 kobiet i 11 mężczyzn trenujących Crossfit. Co się okazało?  W porównaniu z wcześniejszą, codzienna dietą czterotygodniowa dieta ketogeniczna powodowała większe utlenianie tłuszczu i niższe utlenianie węglowodanów przy intensywności ćwiczeń ≤ 80% VO2max u mężczyzn. U kobiet zaobserwowano tendencję do zwiększonego utleniania tłuszczu przy intensywności wysiłku > 65% VO2max . (VO2 max oznacza pułap tlenowy, uniwersalny wskaźnik wydolności fizycznej). Innymi słowy, głównie mężczyźni zareagowali na zastosowanie diety keto w okresie treningowym. Było to szczególnie widoczne przy intensywnościach do 80% VO2 max. Zauważano zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych, a określając w skrócie – organizm chętniej wykorzystywał wówczas tkankę tłuszczową jako źródło energii do aktywności fizycznej. Zastosowana ketodieta charakteryzowała się spożyciem tłuszczu na poziomie 75% całkowitej kaloryczności diety.

Produkty dozwolone i zawarte w dietach uczestników:

● Mięso. Wołowina, gotowana wieprzowina, wieprzowina (karkówka), wędzony boczek, pierś z kurczaka, pierś z indyka, salami.
● Ryby. Filet z dorsza, tuńczyk, wędzona makrela, filet z łososia, wędzony łosoś.
● Jaja i produkty mleczne. Ser cheddar, ser gouda, ser feta, śmietana 30 i 36%, sernik z białego sera, parmezan, mozzarella, jogurt naturalny.
● Tłuszcze. Masło ghee, olej rzepakowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło, olej lniany.
● Orzechy. Orzechy pistacjowe, mąka kokosowa, orzechy włoskie, migdały, mleko migdałowe, mąka migdałowa, mleko kokosowe.
● Warzywa. Cebula, szpinak, czosnek, pomidory, pietruszka, sałata lodowa, ogórek, szczypiorek, czerwona papryka, brokuły, cukinia, suszone pomidory, kalafior, grzyby, koncentrat pomidorowy, por, ogórek kiszony, czarne oliwki, sałata, rukola.
● Owoce. Awokado, truskawki, jagody i maliny.
● Inne. Przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kolendra, oregano, bazylia, herbes de Provence, imbir, curry, pieprz kajeński i inne), mielony len, ocet balsamiczny, stewia, makaron konjac, proszek do pieczenia.

Produkty zabronione i wyłączone z diety:

● Produkty zbożowe (makaron, płatki zbożowe, chleb, ryż, mąka zbożowa – pszenica, pszenica orkiszowa, żyto, owies, proso, komosa ryżowa, amarantus i inne).
● Inne owoce, jogurt owocowy.
● Warzywa skrobiowe (ziemniaki, słodkie ziemniaki, buraki).
● Słodycze, cukier.
● Alkohol.
● Gotowe mieszanki przyprawowe (źródło soli, cukru).
● Napoje gazowane, kolorowe, soki, napoje izotoniczne.
● Suplementy PRO lub gainery i inne suplementy.

Źródło: Krzysztof Durkalec-Michalski, Paulina M. Nowaczyk, Katarzyna Siedzik, Wpływ czterotygodniowej diety ketogenicznej na metabolizm wysiłkowy u sportowców trenujących CrossFit, Dziennik Międzynarodowego Towarzystwa Żywienia Sportu. 2019; 16:16.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj