Powszechnie wiadomo, że wysokie spożycie owoców wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, podczas gdy ciągle niewiele wiadomo na temat spożycia czystych soków owocowych. W badaniach z lutego 2019 roku obserwowano związek między spożyciem czystych soków owocowych i samych owoców a chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD). Oceniano także możliwe korzyści wynikające z konsumpcji czystych soków owocowych wśród osób o niskim spożyciu świeżych owoców. Czysty sok owocowy definiuje się jako 100-proc. sok z owoców, bez dodatku cukrów lub sztucznych substancji słodzących i innych składników w postaci sztucznych barwników lub konserwantów. Czysty sok owocowy może być zarówno świeżym sokiem, jak i sokiem rozcieńczonym z koncentratu.
I co się okazało? Otóż w porównaniu z zupełnym brakiem spożycia soków, spożycie 100-proc. soków owocowych w ilości do 7 szklanek tygodniowo było istotnie związane ze zmniejszonym ryzykiem CVD. Z kolei spożycie owoców w ilości powyżej 120 g/dobę (w porównaniu z brakiem ich konsumpcji) było również istotnie związane z mniejszą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych. Czy więc można zastępować owoce sokami? Chociaż nie stwierdzono żadnych niekorzystnych konsekwencji spożycia soków owocowych w kontekście występowania CVD, konieczne są dalsze badania, zanim można będzie wyciągnąć ostateczne wnioski.
Jak wynika z badań, można wypijać szklankę soku dziennie i zastępować nią porcję owoców, ale zwiększenie spożycia soku powyżej 8 szklanek na tydzień nie będzie wpływało szczególnie korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Badania wpływu spożycia czystych soków owocowych na inne wskaźniki zdrowotne są również potrzebne. Mowa tu chociażby o kwestii cukrzycy i jak do niej ma się spożywanie owoców a soków – nie od dziś przecież wiadomo, że błonnik zawarty w świeżych owocach jest preferowany w diecie cukrzyka. Do czasu dalszych badań najbezpieczniejsze jest spożywanie całych, świeżych owoców, ewentualnie zastępowanie jednej ich porcji dziennie szklanką soku stuprocentowego.
Źródło: Scheffers F. i wsp., Pure fruit juice and fruit consumption and the risk of CVD: The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands (EPIC-NL) study, British Journal of Nutrition, 2019; 121(3), 351-359.