Badania wskazują, że ograniczenie spożycia określonych produktów spożywczych może złagodzić problemy żołądkowo-jelitowe, których niektórzy doświadczają podczas uprawiania sportu. Ponad dwie trzecie osób, które wzięło udział w badaniu dotyczącym zastosowania niskiej podaży FODMAP u osób aktywnych, potwierdziło poprawę samopoczucia.

Szczególnie biegacze mogą być podatni na objawy podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS). Wcześniejsze badania wykazały, że dieta o niskiej zawartości FODMAP (czyli niskiej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli) może pomóc ludziom z IBS. Dlaczego więc nie zastosować jej u osób aktywnych fizycznie? Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Anglia Ruskin University i opublikowane w czasopiśmie International Society of Sports Nutrition pokazało, że dieta o niskiej podaży FODMAP poprawia samopoczucie u osób aktywnych fizycznie. (Zmniejsza częstotliwość skurczów żołądka i wzdęć).

Badaniami objęto grupę osób zdrowych, ćwiczących rekreacyjnie. Wszyscy w grupie przestrzegali dwóch planów żywieniowych. Produkty FODMAP obejmowały laktozę (mleko, jogurty i sery), fruktany (znajdujące się w zbożach, pieczywie i makaronie), galaktooligosacharydy (rośliny strączkowe i cebulę), znaczne ilości fruktozy (na przykład jabłka, gruszki i szparagi) oraz poliole (często dodawane jako dodatek do żywności, słodziki). Grupa wypełniała ankiety na początku i na końcu każdego planu żywieniowego, aby ocenić występowanie problemów żołądkowo-jelitowych oraz zdolność do aktywności fizycznej. Okazało się, że 69% osób po diecie z niskim poziomem FODMAP doświadczyło poprawy samopoczucia i mogło uprawiać sport z większą intensywnością.

Źródło: Wiffin Melanie et al., Effect of a short-term low fermentable oligosaccharide disaccharide, monosaccharide and polyol (FODMAP) diet on exercise-related gastrointestinal symptoms, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2019; 16 (1).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj