10 opcji pomocnych przy układaniu diety niskoglikemicznej w Aliant Kalkulator Dietetyczny

0
60

Dieta niskoglikemiczna sprawdza się w praktyce dietetyka wielokrotnie. Aliant kalkulator dietetyczny oferuje szereg ułatwień w związku z komponowaniem takiej diety. Poniżej opisuję, jakie są to ułatwienia.

Automatyczne oznaczenie produktów i potraw o niskim, średnim i wysokim poziomie indeksu glikemicznego (GI).
Dzięki automatyzacji, nie znając poszczególnych wartości GI, w łatwy sposób wyeliminujemy z diety produkty lub potrawy wysokoglikemiczne. Wszystko dzięki oznaczeniom kolorystycznym, które odpowiadają poszczególnym poziomom indeksu.

   

                                              Kolorystyczne oznaczenie wartości GI.

Automatyczne wyliczenie wartości indeksu i ładunku glikemicznego (GL).  
Program do diet Aliant automatycznie wyliczy za nas wartości GI/GL. Co więcej, nie trzeba znać formuł matematycznych potrzebnych do tych wyliczeń. Oszczędzamy czas i momentalnie otrzymujemy gotowy wynik, w zależności od wprowadzanych zmian w układanej diecie. W miarę zwiększania/zmniejszania się GI/GL ilość koloru na skali zmienia się, a kiedy zmienia się poziom niski/średni/wysoki zmienia się też kolor. Na skali widać, ile brakuje nam do tego, aby przekroczyć dany poziom i wskoczyć na wyższy.


Automatyczne wyliczenie wartości indeksu i ładunku glikemicznego.

Możliwość monitorowania poziomu GI/GL na każdym etapie układania diety.
Po dodaniu produktu lub potrawy do posiłku możemy obserwować w czasie rzeczywistym, jak zmienia się poziom GI/GL w posiłku, całym dniu lub całej diecie. Szybko sprawdzimy, jakie kombinacje i ilości produktów, dadzą nam odpowiednie wartości GI/GL.


 Kontrola poziomu GI/GL w podsumowaniu całej diety. 

 

Kontrola poziomu GI/GL w raporcie realizacji diety.

Wskaźnik poziomu ładunku glikemicznego, jako przewodnik do kontrolowania wielkości porcji.
Naszym celem nie są wyłącznie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty z wyższym indeksem wymagają mniejszych porcji, aby uzyskać niższy ładunek. Korzystanie z nich, dzięki wskaźnikowi, będzie możliwe i kontrolowane.

Przykład 1
Wskaźnik poziomu GL pomógł nam dobrać wielkość porcji arbuza (150 g), przy której uzyskaliśmy niski poziom GL.

Wykorzystanie wskaźnika poziomu ładunku glikemicznego, jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.

Dzięki wyliczeniom w Aliancie możemy też zobaczyć, jak będą zmieniały się wartości GL w zależności od tego, jakie produkty połączymy w posiłku i w jakich ilościach.

Przykład 2
50 g arbuza ma wysoki GI, a niski GL. Jeśli do arbuza dodamy 100 g mango, to zmniejszy się GI, ale zwiększy się GL. Jeśli zaś zwiększymy ilość arbuza do 150 g, a zamiast mango dodamy szklankę kefiru naturalnego, to zarówno GI, jak i GL zmniejszy się do niskiego poziomu.


  Wykorzystanie wskaźnika GL jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.


 Wykorzystanie wskaźnika GL jako przewodnika do kontrolowania wielkości porcji.

W ten sposób możemy manewrować różnymi produktami, ilościami i obserwować na wskaźnikach, jakie wartości GI/GL uzyskamy, aby dieta była jak najlepiej skomponowana. Dzięki tym możliwościom jesteśmy w stanie zaproponować w diecie ulubione składniki pacjenta, które bez kontroli ich ilości i odpowiedniego połączenia będą niewskazane.

Możliwość dokładnego wyliczenia udziału energii z węglowodanów z rozróżnieniem na węglowodany przyswajalne i błonnik (%-owo, ilościowo).
W karcie pacjenta możemy zaplanować ilość węglowodanów ogółem w stosunku do białka i energii oraz proporcjonalną ilość węglowodanów przyswajalnych i błonnika.

Możliwość dokładnego wyliczenia udziału energii z węglowodanów z rozróżnieniem na węglowodany przyswajalne i błonnik dla każdego pacjenta.

Bieżąca kontrola poziomu węglowodanów podczas układania diety.
Po dodaniu produktu lub potrawy do posiłku możemy obserwować w czasie rzeczywistym, jak zmienia się poziom węglowodanów w posiłku, całym dniu i całej diecie. Poziom węglowodanów możemy kontrolować w formie liczbowej i/lub graficznej.


Poziom węglowodanów w podsumowaniu planu z podziałem na węglowodany ogółem, przyswajalne i błonnik.

Kontrola poziomu węglowodanów ogółem w widoku tygodniowym.

Kontrola poziomu węglowodanów z wykorzystaniem graficznych wskaźników.

Monitorowanie poziomu węglowodanów w raporcie całej diety.

Zamiana produktów (wysokoglikemicznych) na inne (niskoglikemiczne).
Zamiana produktów minimalizuje ilość wykonanych operacji. Na oknie zamiany, przy nazwach produktów widnieje kolorystyczne oznaczenie poziomu GI.

Jednorazowa zamiana produktów w widoku tygodniowym diety z uwzględnieniem poziomu GI.

Zamiana produktów w widoku posiłku z uwzględnieniem poziomu GI.

Zamiana produktów na inne w całej diecie z uwzględnieniem poziomu GI.

Szybka korekta poziomu węglowodanów i produktów wysokoglikemicznych.
Dzięki zestawieniu ,,Analiza diety wg składników”przeanalizujemy dietę i wprowadzimy zmiany z uwagi na wskaźnik jakości żywieniowej (INQ) produktów, w odniesieniu do pokrycia zapotrzebowania np. na węglowodany og. czy błonnik. W tym samym oknie możemy skorygować ilość produktu bądź zamienić na inny.

Korekta poziomu węglowodanów przy pomocy zestawienia ,,Analiza diety według składników”. 

Zestawienie to pomoże nam również wykryć produkty wysokoglikemiczne oraz pokaże nam, jaki ładunek glikemiczny wnoszą produkty w bieżąco układanej diecie. Będziemy mogli dokonać ewentualnych ilościowych korekt tych pozycji, które będą przeszkodą w utrzymaniu niskiego poziomu glikemicznego diety.

Możliwość korekty GI przy pomocy zestawienia ,,Analiza diety według składników’’.

Wyszukiwarka produktów i potraw niskoglikemicznych.
Wybranej wyszukiwarki użyjemy, gdy chcemy znaleźć pozycje o niskim GI lub kiedy do zbilansowania diety brakuje nam np. węglowodanów ogółem lub przyswajalnych. Możemy poszukiwać określoną ilość danego składnika (np. 20), ‚mniej niż’ (np. <50) lub ‘więcej niż’ (np. >10). Wybraną pozycję można dodać do diety bezpośrednio z zestawienia.

Poszukiwanie produktów o niskim GI i określonej zawartości węglowodanów na oknie wyszukiwarki ,,Dobierz produkt”. 

Prognozowanie wartości indeksu i ładunku przy konstruowaniu diety.

Pomoże nam w tym wskaźnik monitorujący GI/GL w posiłku. Uaktywni się na nim pomarańczowy pasek zwiększający lub zmniejszający się w miarę zwiększania/zmniejszania ilości dodawanego produktu/potrawy.

Niżej widzimy wartość GI oraz GL dla 130 g ananasa, a pomarańczowy pasek pokazuje prognozowaną wartość GI/GL dla zwiększonej do 150 g ilości ananasa.

Prognozowana wartość indeksu/ładunku dla zwiększonej masy ananasa do 150 g.

Jakie korzyści płyną z powyższych funkcji?
Dzięki automatyzacji, nie znając poszczególnych wartości indeksu glikemicznego, w łatwy sposób wyeliminujemy z diety produkty lub potrawy wysokoglikemiczne.

Oznaczenia kolorystyczne, które odpowiadają poszczególnym poziomom indeksu, pomogą łatwo zauważyć w programie miejsca związane z poziomami indeksu i ładunku glikemicznego.

Na bieżąco widzimy, jak zmienia się wartość indeksu/ładunku glikemicznego, jeśli dodamy/usuniemy jakiś produkt bądź zwiększymy/zmniejszymy ilości. Możemy zaplanować w diecie o niskim indeksie także posiłki z GI średnim i wysokim, gdyż dzięki wyliczeniom GI/GL dla całego dnia i dla całej diety widzimy, jak się będą zmieniać wartości w zależności od wprowadzonych zmian. Program zagwarantuje nam poprawność wyniku bez konieczności samodzielnych obliczeń matematycznych.

Możemy w taki sposób modyfikować ilości i rodzaje produktów, aby uzyskać odpowiednio niskie GI/GL, używając odpowiednich ilości produktów średnio i wysokoglikemicznych w połączeniu z niskoglikemicznymi.

Skala GI/GL pomoże nam wykorzystać ładunek glikemiczny jako przewodnik do kontrolowania wielkości porcji. Zaszyte w programie formuły matematyczne pomogą nam w ustaleniu postępowania dietetycznego, które pozwoli na uzyskanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Zamiana produktów na inne przyspieszy naszą pracę i zminimalizuje ilość operacji do wykonania. Dzięki wyszukiwarce dobierz produkt/potrawę w jednym miejscu możemy znaleźć pozycje o potrzebnych parametrach. Wyszukiwarka zawęzi obszar poszukiwania do najbardziej pożądanych pozycji, dzięki czemu otrzymamy produkty/potrawy o ściśle określonych parametrach.

Dzięki kontroli poziomu węglowodanów widzimy w jednym miejscu, jak się one rozkładają i których węglowodanów powinno być mniej lub więcej. Każdą dietę możemy zindywidualizować pod względem zawartości w niej węglowodanów.

Dzięki szybkiej korekcie poziomu węglowodanów i produktów wysokoglikemicznych mamy możliwość ciągłego obserwowania i szybkiej reakcji, jak zmiany wprowadzane w diecie przekładają się na zmiany w poziomie węglowodanów.

Autor: Wioleta Stefaniak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj